potrzebuje tego jak najszybciej
1.oblicz (1-√2)³+(√2+2)³
2.pierwiastkiem równania x (x-4)(-x-1)(x+1)=0 nie jest liczba a)-1 b)0 c)1 d)4 (odpowiedz prosze uzasadnic)
3.liczba -5 nie jest rozwiązaniem równania:
a)x³-25x=0
b) (x+2)(x²+3x-10)=0
c) (x²+10x+25)(10-2x)=0
d) x (5x²-4x-1)=0
(odpowiedz prosze uzasadnic)



Odpowiedź :

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

1.

(1-√2)³+(√2+2)³

Wzór skróconego mnożenia: a³ + b³ = (a+b)(a²-ab+b²)

= (1-√2 + √2 + 2)(1 - 2√2 + 2 - (1-√2)(√2+2) + 2 + 4√2 + 4)

= 27 + 9√2

2.

c) 1

Ponieważ po podstawieniu x za 1 nie wyjdzie zero.

3.

d)

ponieważ po podstawieniu x za (-5) nie wyjdzie zero.

Inne Pytanie