Odpowiedź:
l:2x+3y-1=0 A=(0,-4)
wyznaczymy równanie kierunkowe tej prostej:
3y=-2x+1 /:3
y=[tex]-\frac{2}{3}x+\frac{1}{3}[/tex]
dwie proste są równolegle wtedy, gdy ich współczynniki kierunkowa są równe,czyli
a=[tex]-\frac{2}{3}[/tex]
teraz wykorzystując współrzędne punktu A obliczymy współczynnik b
[tex]-4=-\frac{2}{3} *0+b[/tex]
b=-4
równanie prostej k równoległej do prostej l
y=[tex]-\frac{2}{3} x-4[/tex] to jest postać kierunkowa
postać ogólna prostej k,postać kierunkwą mnożymy *3
3y=-2x-12
2x+3y+12=0
Szczegółowe wyjaśnienie: