Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) 1/√5 = √5/5
b) 4/√11 = 4√11 / 11
c) 4/√2 = 4√2/2 = 2√2
d) 6/√3 = 6√3 / 3 = 2√3
e) 3/2√7 = 3√7 / 2*7 = 3√7 / 14
f) 9/2√3 = 9√3 / 2 * 3 = 9√3 / 6 = 3√3 / 2
Szczegółowe wyjaśnienie:
Gdy usuwasz niewymierność z mianownika, to znaczy, że po prostu mnożysz przez pierwiastek mianownik oraz licznik, który się tam pojawia.
np:
1/√5 = 1/√5 * √5/√5 = 1*√5 / √5 * √5 = √5 / √25 = √5 / 5
Jeśli dwa takie same pierwiastki mnożą się przez siebie, to wychodzi liczba która jest pod nimi. W tym przypadku √5 * √5 = 5, bo √5*5 = √25, czyli właśnie 5
2.
[tex]a) \ \dfrac{1}{\sqrt{5}} = \dfrac{1\cdot\sqrt{5}}{\sqrt{5}\cdot\sqrt{5}} = \dfrac{\sqrt{5}}{5}\\\\\\b) \ \dfrac{4}{\sqrt{11}} =\dfrac{4\cdot\sqrt{11}}{\sqrt{11}\cdot\sqrt{11}} = \dfrac{4\sqrt{11}}{11}[/tex]
[tex]c) \ \fdrac{4}{\sqrt{2}} = \dfrac{4\cdot\sqrt{2}}{\sqrt{2}\cdot\sqrt{2}} = \dfrac{4\sqrt{2}}{2} = 2\sqrt{2}[/tex]
[tex]d) \ \dfrac{6}{\sqrt{3}} = \dfrac{6\cdot\sqrt{3}}{\sqrt{3}\cdot\sqrt{3}} = \dfrac{6\sqrt{3}}{3} = 2\sqrt{3}[/tex]
[tex]e) \ \dfrac{3}{2\sqrt{7}} =\dfrac{3\cdot\sqrt{7}}{2\sqrt{7}\cdot\sqrt{7}} = \dfrac{3\sqrt{7}}{14}[/tex]
[tex]f) \ \dfrac{9}{2\sqrt{3}} =\dfrac{9\cdot\sqrt{3}}{2\sqrt{3}\cdot\sqrt{3}} = \dfrac{9\sqrt{3}}{6} = \dfrac{3\sqrt{3}}{2}[/tex]