Odpowiedź :
Odpowiedź:
f(x)=ax²+bx+c
u Ciebie : a= 1
W=(p,q)= współrzedne wierzchołka p= -2 q=1/4
p=-b/2a -2= -b/(2*1) -b= -4 b=4
.....................
q=f(p)=f( -2)
1/4= (-2)²-2*4+c
1/4= -4+c
c= 17/4
odp. b= 4 c=17/4
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
[tex]\huge\boxed{b=4;\ c=4\dfrac{1}{4}}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Skorzystamy z postaci kanonicznej funkcji kwadratowej:
[tex]f(x)=a(x-p)^2+q[/tex]
[tex](p;\ q)[/tex] - współrzędne wierzchołka
Mamy równanie:
[tex]f(x)=x^2+bx+c[/tex]
Z niego wynika, że [tex]a=1[/tex].
Podstawiamy i układamy równość wielomianów:
[tex]1(x-(-2))^2+\dfrac{1}{4}=x^2+bx+c\\\\(x+2)^2+\dfrac{1}{4}=x^2+bx+c\\\\x^2+4x+4+\dfrac{1}{4}=x^2+bx+c\\\\x^2+4x+4\dfrac{1}{4}=x^2+bx+c[/tex]
Stąd:
[tex]b=4\ \wedge\ c=4\dfrac{1}{4}[/tex]