Odpowiedź:
[tex]c) \lim_{n \to \ 2 } \frac{1-\sqrt{3-x} }{2-x}[/tex]
podstawiajac 2 otrzymujemy symbol nie oznaczony [tex]\frac{0}{0}[/tex] wiec musimy przeksztalcic tak aby moc obliczyc ta granice
pomnoze licznik i mianownik przez licznik ze zmienionym znakiem
zeby skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia
[tex]c) \lim_{n \to \ 2 } \frac{1-\sqrt{3-x} }{2-x} *\frac{1+\sqrt{3-x}}{1+\sqrt{3-x}}[/tex] w liczniku teraz moge skorzystac ze wzoru [tex]a^{2}-b^{2}[/tex]
a wiec
[tex]c) \lim_{n \to \ 2 } \frac{1-3+x }{2-x*(1+\sqrt{3-x})} = \lim_{n \to \ 2 } \frac{x-2 }{-(x-2)*(1+\sqrt{3-x})}=\lim_{n \to \ 2 } \frac{1}{-(1+\sqrt{3-x})}=-\frac{1}{2}[/tex]
mozna tez zrobic to metoda dhospitala ale zgaduje ze jeszcze nie masz pochodnych
reszte podpunktow w podobny sposob mozesz zrobic
Szczegółowe wyjaśnienie: