Odpowiedź :
Cześć!
Pierwszy trójkąt
[tex]a^2=15^2-12^2\\\\a^2=225-144\\\\a^2=81\\\\a=\sqrt{81}\\\\\huge\boxed{a=9}[/tex]
Drugi trójkąt
[tex]b^2=(3\sqrt3)^2+(\sqrt{22})^2\\\\b^2=3^2\cdot(\sqrt3)^2+22\\\\b^2=9\cdot3+22\\\\b^2=27+22\\\\b^2=49\\\\b=\sqrt{49}\\\\\huge\boxed{b=7}[/tex]
Wykorzystane twierdzenie
Twierdzenie Pitagorasa mówi, że suma kwadratów przyprostokątnych jest równa kwadratowi przeciwprostokątnej.
a² + b² = c²
a, b → przyprostokątne
c → przeciwprostokątna
a, b, c > 0 (no bo bok nie może być ujemny :D)