Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
a.
A∪B=<-1, +∞)
A/B=<-1, 0)
B/A=<2, +∞)
A∩B=<0, 2)
A'=(-∞, -1)∪<2,+∞)
B'=(-∞,0)
b.
A∪B=(-∞, 4>
A/B=(-∞, -7>
B/A=(-3, 4>
A∩B=(-7, -3>
A'=(-3, +∞)
B'=(-∞, -7>∪(4, +∞)
Szczegółowe wyjaśnienie:
[tex]A\cup B[/tex] - suma zbiorów - wszystkie elementy zbioru A i zbioru B
[tex]A\cap B[/tex] - iloczyn zbiorów (część wspólna) - wszystkie elementy, które należą jednocześnie do jednego i drugiego zbioru
[tex]A\backslash B[/tex] - różnica zbiorów - wszystkie elementy zbioru A, które nie należą do zbioru B
[tex]A'[/tex] - dopełnienie zbioru A - wszystkie elementy zbioru, w którym znajduje się zbiór A, które nie należą do A
Patrz załącznik.
[tex]A)\\A=\left<-1,\ 2\right),\ B=\left<0,\ \infty\right)\\\\A\cup B=\left<-1,\ \infty\right)\\\\A\cap B=\left<0,\ 2\right)\\\\A\backslash B=\left<-1,\ 0\right)\\\\B\backslash A=\left<2,\ \infty\right)\\\\A'=(-\infty,\ -1)\ \cup\ \left<2,\ \infty\right)\\\\B'=(-\infty,\ 0)[/tex]
[tex]B)\\\\A=\left(-\infty,\ -3\right>,\ B=\left(-7,\ 4\right>\\\\A\cup B=\left(-\infty,\ 4\right>\\\\A\cap B=\left(-7,\ -3\right>\\\\A\backslash B=\left(-\infty,\ -7\right>\\\\B\backslash A=\left(-3,\ 4\right>\\\\A'=(-3,\ \infty)\\\\B'=\left(-\infty,\ -7\right>\ \cup\ (4,\ \infty)[/tex]