Odpowiedź:
a) H = 3V3t/P, gdzie P = Pp (P ze znaczkiem p).
b) a = (L - 2b):2 = (L - 2b)/2
c) r = (k + 2 - P)/3t
d) l = 4k - am
e) h = 2P/a
f) a = (2P/h) - b
g) h = 2p/(a + b)
Szczegółowe wyjaśnienie:
Oznaczenia:
Ukośnik / oznacza kreskę ułamkową,
/∙ lub /: oznacza mnożenie lub dzielenie obu stron równania przez tą samą liczbę (przez takie samo wyrażenie)
a) V = H∙P/3 /:P/3 to H = V:P/3 = V∙3/P =3V/P to H = 3V3t/P, gdzie
P = Pp (P ze znaczkiem p).
b) L = 2a + 2b to 2a = L - 2b to a = (L - 2b):2 = (L - 2b)/2
c) P = k - 3rt +2 to 3rt = k + 2 - P /:3t to r = (k + 2 - P)/3t
d) a = (4k - l)/m /∙m to a∙m = 4k - l to l = 4k - am
e) P = a∙h/2 /:a to P/a = h/2 to /∙2 to h = 2P/a
f) P = (a + b)h/2 /∙2 to 2P = (a + b)h /:h to (a + b) = 2P/h to
a = (2P/h) - b
g) P = (a + b)h/2 /∙2 to 2P = (a + b)∙h /:(a + b) to h = 2p/(a + b)