Fxdinq
Rozwiązane

Zapisz w najprostszej postaci

4x - 6y - 3x + 2y =

-8 + (-2z) + 4 +(-z) =


Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci i oblicz jego wartości

(8 - b) + 7b + 3 Dla b= -4




Plis za 30 minut



Odpowiedź :

1

[tex]4x - 6y - 3x + 2y = x-4y[/tex]

[tex]-8 + (-2z) + 4 +(-z) = - 8 - 2z+4-z = -4-3z[/tex]

2

[tex](8 - b) + 7b + 3 = (8 -(-4)) + 7 \cdot (-4) + 3 = (8+4) - 28 +3 =12-28+3 = -13[/tex]

Hej! Oto odpowiedź:

zad. 1

4x - 6y - 3x + 2y = x - 4y

-8 + (-2z) + 4 +(-z) = - 8 - 2z + 4 - z = - 4 - 3z

zad. 2

b = -4

(8 - b) + 7b + 3 = ( 8 -(-4) ) + 7 ·( -4) + 3 = ( 8 + 4) -28 + 3 = 12 -28 + 3 = -16 +3 = -13

Pozdrawiam :)