Odpowiedź :
Odpowiedź i szczegółowe wyjaśnienie:
ZADANIE 3.
[tex]\sqrt3\cdot\sqrt{x}\cdot\sqrt{12}=12\\\\\sqrt{x}\cdot\sqrt{3\cdot12}=12\\\\\sqrt{x}\cdot\sqrt{36}=12\\\\\sqrt{x}\cdot6=12\ /:6\\\\\sqrt{x}=2\ /\ ()^2\\\\x=2^2\\\\x=4[/tex]
[tex]\sqrt[3]9\cdot\sqrt[3]6\cdot\sqrt[3]{\dfrac{1}{x}}=-3\\\\\sqrt[3]{9\cdot6}\cdot\sqrt[3]{\dfrac{1}{x}}=-3\\\\\sqrt[3]{54}\cdot\sqrt[3]{\dfrac{1}{x}}=-3\\\\\sqrt[3]{\dfrac{54}{x}}=-3\ / ()^3\\\\\dfrac{54}{x}=(-3)^3\\\\\dfrac{54}{x}=-27\ /\cdot x\\\\-27x=54\ /:(-27)\\\\x=-2[/tex]
ZADANIE 4.
Wpierw obliczymy wartość naszego wyrażenia:
[tex]-\sqrt[3]{20}\cdot\sqrt[3]{400}+\sqrt{20}\cdot\sqrt{80}=-\sqrt[3]{20\cdot400}+\sqrt{20\cdot80}=\\\\=-\sqrt[3]{8000}+\sqrt{1600}=-\sqrt[3]{20^3}+\sqrt{40^2}=-20+40=20[/tex]
20% naszego wyrażenia wynosi:
[tex]20\%\cdot 20=\dfrac15\cdot20=4[/tex]
Odpowiedź:
TAK (A)... 20% z liczby 20 jest liczbą całkowitą, gdyż jest równa 4 (3)