Odpowiedź i szczegółowe wyjaśnienie:
Skoro funkcja liniowa przechodzi przez punkt P(-1,-4) oraz wartość jej w punkcie (x=-5) wynosi 4 (y=4) to możemy wyznaczyć równanie tej funkcji ze wzoru:
[tex]P=(-1;-4);\ f(-5)=4 =>\ O=(-5;4)\\\\y=\dfrac{y_P-y_O}{x_P-x_O}x+(y_P-\dfrac{y_P-y_O}{x_P-x_O}\cdot x_P)\\\\\\y=\dfrac{-4-4}{-1-(-5)}x+(-4-\dfrac{-4-4}{-1-(-5)}\cdot (-1))\\\\y=\dfrac{-8}{-1+5}x+(-4-\dfrac{-8}{-1+5}\cdot(-1))\\\\y=\dfrac{-8}{4}x+(-4-\dfrac{-8}{4}\cdot(-1))\\\\y=-2x+(-4-2)\\\\y=-2x-6[/tex]