Odpowiedź :
Odpowiedź:
Dodając/odejmując ułamki o tych samych mianownikach dodajemy/odejmujemy do siebie tylko liczniki, stąd też
[tex]\frac{1}{4} + \frac{1}{4} = \frac{2}{4}[/tex]
[tex]\frac{3}{4} - \frac{1}{4} = \frac{2}{4}[/tex]
Przy dzieleniu ułamków mnożymy przez jego odwrotność czyli
[tex]\frac{2}{4} : \frac{1}{4} = \frac{2}{4} \cdot \frac{4}{1}[/tex]
Przy mnożeniu ułamków po prostu mnożymy przez siebie licznik i mianownik dwóch ułamków, a więc
[tex]\frac{2}{4} : \frac{1}{4} = \frac{2}{4} \cdot \frac{4}{1} = \frac{8}{4} = 2[/tex]
Pozostałe przykłady wykonujesz w ten sam sposób :)
Szczegółowe wyjaśnienie: