Odpowiedź :
Odpowiedź:
2²+a²=5²
a²=25-4
a=√21
√5²+(2√5)²=b²
b²=5+ 20
b²=25
b= 5
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
[tex]\huge\boxed{\boxed{a=\sqrt{21}}}[/tex]
[tex]\huge\boxed{\boxed{b=5}}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Pierwszy trójkąt
[tex]a^2+2^2=5^2\\\\a^2+4=25\\\\a^2=25-4\\\\a^2=21\\\\a=\sqrt{21}[/tex]
Drugi trójkąt
[tex]b^2=(2\sqrt5)^2+(\sqrt5)^2\\\\b^2=2^2\cdot(\sqrt5)^2+5\\\\b^2=4\cdot5+5\\\\b^2=20+5\\\\b^2=25\\\\b=\sqrt{25}\\\\b=5[/tex]
Użyłam twierdzenia Pitagorasa
Suma kwadratów długości przyprostokątnych (a, b) jest równa kwadratowi długości przeciwprostokątnej.
[tex]a^2+b^2=c^2[/tex]