Rozwiązane

2. Dane są wyrażenia algebraiczne F i G. Wyznacz F + G oraz F - G.
a) F=x, G= -6x + 4
b) F=8, G= -(4x + 5)
c) F=a do kwadratu, G= 8 - a do kwadratu
d) F = 2x - y, G= -(x - 2y)
e) F = -(2a-b), G= 2a + b
f) F = -(a-b), G= -(a + b)
Proszę potrzebuje na jutro, daje 20punktów



Odpowiedź :

a) F=x, G= -6x + 4

F+G = x+(-6x)+4= -5x +4

F-G = x - (-6x+4) = 7x - 4

b) F=8, G= -(4x + 5)

F+G = 8 - 4x - 5= 3-4x

F-G = 8+4x+5 = 13+4x

c) F=a do kwadratu, G= 8 - a do kwadratu

F+G = a^2 + 8 - a^2 = 8

F-G = a^2 - 8 + a^2 = 2a^2 - 8

d) F = 2x - y, G= -(x - 2y)

F+G = 2x - y + 2y - x = x+y

F-G = 2x - y +x-2y = 3x - 3y

e) F = -(2a-b), G= 2a + b

F+G = -2a+b + 2a +b = 2b

F-G = -2a +b -2a - b = -4a

f) F = -(a-b), G= -(a + b)

F+G = -a +b -a -b = -2a

F-G = -a +b +a+b = 2b

Inne Pytanie