W obu przypadkach musimy ustalić równanie kierunkowe funkcji prostej, która jest A - równoległa do zadanej, B - prostopadła. Dla tych warunków wartość współczynnika kierunkowego dla przypadku A, jest jednakowa z funkcją podaną w zadaniu i a=3. Natomiast dla B jest ona ujemną odwrotnością, czyli a=-1/3.
Kolejnym etapem jest wyliczenie wartości wyrazu wolnego b, którego obliczymy wstawiając za x i y wartości współrzędnych punktów:
A]
5=3*(-3)+b
5=-9+b
b=5+9=14
---> y=3x+14
B]
4=-1/3 * 6 +b
5=-2+b
b=5+2=7
---> y=-1/3x+7