Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) 8+(-5)-8-(-5)= 0
-15-(-26)+4 -26 +24= 13
-45 :(-3) - (-11) * 3 = 48
[63: (-9) + (-13)] * (-8)= 160
B) -23+(-25)-(-23)+13= -12
[-(-4)-(-10) + (-16)]- (50-13)= -39
(-2)^3 + (-8) :(-1) -(-35) : (-7)= -5
12-2 * (-8+ 3*6) - 3^2 = 10 * 10 -9 = 100-9 = 91
Szczegółowe wyjaśnienie:
Cyfra z „^“ oznacza potęgę czyli jak masz 2 ^3 to znaczy 2 do potęgi 3
Jak masz wyrażenie gdzie np.
-8-3 to wyobraź sobie termometr. Początkowa temperatura to -8 i spada o 3 czyli jest -11
Jak masz -8 -(-3) to minus stojący obok minusa daje plus czyli -8-(-3)=-8+3= -5
jeśli masz np. -8 : (-2) = 4
-4 * (-2) = 8
Jak stoi + obok „-" to możesz „pominąć” plus i wychodzi ci -8 + (-3) = -8-3= -11
Odpowiedź:
-23+(-25)-(-23)+13=-23-25+23+13=-25+13=-12
-23 i +23 zerują się
[-(-4)-(-10)+(-16)]-(50-13)=[4+10-16]-37=-2-37=-39
(-2)3+(-8):(-1)-(-35):(-7)=-8+8+35:(-7)=35:(-7)=-5
12-2•(-8+3•6)-3^2=12-2•(-8+18)-9=12-2•10-9=12-20-9=-17