Punkty A i B leza na jednej prostej x=-3 (odcinek |AB| bedzie podstawa trojkata)
Obwod:
[tex]|AB| = \sqrt{(-3+3)^2+(-2-12)^2}=\sqrt{0^2+(-14)^2}=\sqrt{196}=14[/tex]
[tex]|AC|=\sqrt{(9+3)^2+(3-12)^2}=\sqrt{12^2+(-9)^2}=\sqrt{144+81}=\sqrt{225}=15[/tex]
[tex]|BC|=\sqrt{(9+3)^2+(3+2)^2}=\sqrt{12^2+5^2}=\sqrt{144+25}=\sqrt{169}=13[/tex]
[tex]Ob=|AB|+|AC|+|BC|=14+15+13=42[/tex]
Pole:
1) rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B = x=-3
2) rownanie prostej prostopadlej do prostej x=-3 przechodzacej przez punkt C: y=3
3) Punkt przeciecia prostych: D(-3; 3)
4) Wysokosc:
[tex]|CD| = \sqrt{(-3-9)^2+(3-3)^2}=\sqrt{(-12)^2+0^2}=12[/tex]
5) Pole:
[tex]P=\frac{|AB|*|CD|}2=\frac{14*12}2=7*12=84[/tex]