Odpowiedź :
f(x) = x³
f(x) przesunięta o wektor [1,5] zmienia się w funkcję f(x-1)+5
g(x) = f(x-1)³+ 5
Aby otrzymać wykres funkcji g, nalezy przesunąc wykres funkcji f o wektor [1,5]
Odpowiedź:
Jeśli wykres funkcji f przesuniemy
- o a jednostek w lewo, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x + a)
- o a jednostek w prawo, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x − a)
- o b jednostek w górę, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x) + b
- o b jednostek w dół, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x) −
Jest to wykres y = x³ przesunięty o 1 jednostkę w prawo i 5 jednostek do góry