Cylwia
Rozwiązane

Oblicz pochodną (przykład w załączniku)



Oblicz Pochodną Przykład W Załączniku class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

y'= d/dx ( 2xe^x - 8e^x - x² +6x)

y'= d/dx ( 2xe^x) + d/dx (-8e^x) - d/dx (x²) + d/dx (6x)

y'= 2e^x + 2xe^x - 8e^x - 2x + 6

y'= -6e^x + 2xe^x - 2x + 6

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie

[tex]2xe^x[/tex] to jest pochodna iloczynu to rozpiszę ją oddzielnie

trzeba pamiętać ze (e^x)'=e^x

[tex](2xe^x)'=(2x)'*e^x+2x*(e^x)'=2e^x+2xe^x[/tex]

[tex](2xe^x-8e^x-x^2+6x)'=2e^x+2xe^x-8e^x-2x+6=-6e^x+2xe^x-2x+6[/tex]