b)
l: y = -1/2 x - 1
a₁ = -1/2
a₁ · a₂ = -1 - warunek prostopadłości prostych
a₂ = -1 : (-1/2) = -1 · (-2) = 2
k: y = 2x + b
y = ax + b - postać kierunkowa prostej
P = (3,1) ⇒ x = 3, y = 1
1 = 2 · 3 + b
1 = 6 + b
b = -5
k: y = 2x - 5 - równanie prostej prostopadłej do l
f)
l: y = 3/2 x + √2
a₁ = 3/2
a₁ · a₂ = -1
a₂ = -1 : 3/2 = -1 · 2/3 = -2/3
k: y = -2/3 x + b
y = ax + b
P = (-1,1) ⇒ x = -1, y = 1
1 = -2/3 · (-1) + b
1 = 2/3 + b
b = 1 - 2/3
b = 1/3
k: y = -2/3 x + 1/3 - równanie prostej prostopadłej do l