Odpowiedź :
Odpowiedź:
6. a) Podana zmienna jest równa q = 1 - a1/S
b) Podana zmienna jest równa a1 = S(q - 1)/(1 - q^n)
Szczegółowe wyjaśnienie:
6. a)
S = a1/(1 - q) /•(1 - q) [mnożymy obie strony równania przez
/•(1 - q) w tym celu, by po lewej stronie równania pozostało tylko szukane q ] to
S(1 - q) = a1 to /:S to 1 - q = a1/S - q = (a1/S) -1 /•(-1) to
q = 1 - (a1/S)
Odpowiedź: Podana zmienna jest równa q = 1 - a1/S
b)
S = (a1 - a1q^n)/(1 - q) to zapiszemy tylko w odwrotnej kolejności:
(a1 - a1q^n)/(1 - q) = S to a1(1 - q^n)/(1 - q) = S /:(1 - q^n)
[dzielimy obie strony równania przez /:(1 - q^n) w tym celu, żeby po lewej stronie równania pozostało tylko szukane a1] to
a1/(1-q) = S/(1 - q^n) /•(1 - q) to a1 = S(q - 1)/(1 - q^n)
Odpowiedź:
Podana zmienna jest równa a1 = S(q - 1)/(1 - q^n)