Odpowiedź :
Odpowiedź:
a)
(2^6 + 2³)/18 = 2³(2³ + 1)/(2 * 9) = 2³ * 9/(2 * 9) = 2² = 4
b)
(2^6 * 9^4)/6^5 = [2 * 2^5 * (3²)^4]/6^5 = (2 * 2^5 * 3^8)/6^5 =
= (2 * 6^5 * 3³)/6^5 = 2 * 3³ = 2 * 27 = 54
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
10. a)
(2⁶ + 2³)/18 = (2³•2³ + 2³)/18 = 2³(2³ + 1)/18 =
= 8(8 + 1)/18 = 8•9/18 = 72/18 = 4
b)
2⁶•9⁴/6⁵ = 2•3³ = 2•27 = 54
Szczegółowe wyjaśnienie:
10. a)
(2⁶ + 2³)/18 = (2³•2³ + 2³)/18 = 2³(2³ + 1)/18 =
= 8(8 + 1)/18 = 8•9/18 = 72/18 = 4
[przy mnożeniu liczb potęgowanych, wykładniki potęg dodajemy:
2⁶ = 2³•2³; 2³ = 2•2•2 = 8]
b)
2⁶•9⁴/6⁵ = 2⁶•(3²)⁴/(2•3)⁵ = 2⁶•3^{2•4}/(2⁵•3⁵) = 2⁶•3^8/2⁵•3⁵ =
(2⁶/2⁵)•(3^8/3⁵) = 2•3³ = 2•27 = 54
[przy podnoszeniu liczby potęgowanej do potęgi, wykładniki potęg mnożymy: (3²)⁴ = 3^{2•4} = 3^8; przy dzieleniu liczb potęgowanych, wykładniki potęg odejmujemy: 2⁶/2⁵ = 2^{6-5} = 2¹ = 2; każda liczba podniesiona do potęgi pierwszej a¹ = a; podobnie każda liczba podniesiona do potęgi zerowej a° = a ]