Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
e) Podstawiamy za x: (-5) i za y: (2,5) do wyjściowego działania:
(3,5 razy (-5)) + 5 razy 2,5 = -17,5 + 12,5 = -5
f) Teraz analogicznie podstawiamy odpowiednie wartości za "a" oraz "x":
4 / (a+3x) = 4 / (4 2/5 + (3 razy 1,2) ) = 4 / (4,4 + 3,6) = 4/8 = 1/2 = 0,5
e) 3,5x + 5y = 3,5 * (-5) + 5 * 2,5 = -17,5 + 12,5 = -5
f) 4/a + 3x = 4/ 4/25 + 3 * 1,2 = 3,64
WYDAJE MI SIĘ ŻE JEST DOBRZE ALE NIE MAM PEWNOŚCI
f) 4/a + 3x = 4/ 4/25 + 3 * 1,2 = 3,64
WYDAJE MI SIĘ ŻE JEST DOBRZE ALE NIE MAM PEWNOŚCI