Prosze HELP ZAD. 2 Opuść nawiasy, a następnie zredukuj wyrazy podobne i oblicz wartość liczbową wyrażenia.

9y - ( 7y + a ) - ( - 4y + 2a ) dla a = 4, y = - 3
( 6a - 8b - 3,7 ) - ( 9,8 - a + 5b ) dla a = 0,2, b = - 0,1

ZAD. 3 Wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne.
-7( a - 5 ) =
9( 2a - 3b +9 ) =
m( 7m - 2a - 17m ) =
6( 5 - 6a) - 7( - 8a - 9) =
- 4( a - 6b - 8b - 7a ) - 9b =



Odpowiedź :

Szczegółowe wyjaśnienie:

Zad.2

Gdy opuszczamy nawiasy, a przed nawiasem stoi 'minus', to wszystkie wyrazy z nawiasu piszemy jako przeciwne (z przeciwnym znakiem).

[tex]9y-(7y+a)-(-4y+2a)=9y-7y-a+4y-2a\\\\=(-a-2a)+(9y-7y+4y)=-3a+6y\\\\-3\cdot4+6\cdot(-3)=-12-18=-30[/tex]

[tex](6a-8b-3,7)-(9,8-a+5b)=6a-8b-3,7-9,8+a-5b\\\\=(6a+a)+(-8b-5b)+(-3,7-9,8)=7a-13a-13,5\\\\7\cdot0,2-13\cdot(-0,1)-13,5=1,4+1,3-13,5=-10,8[/tex]

Zad.3

Skorzystamy z rozdzielności mnożenia względem dodawania/odejmowania:

[tex]a(b\pm c)=ab\pm ac[/tex]

[tex]-7(a-5)=(-7)(a)+(-7)(-5)=-7a+35\\\\9(2a-3b+9)=(9)(2a)+(9)(-3b)+(9)(9)=18a-27b+81\\\\m(7m-2a-17m)=m(-2a-10m)=(m)(-2a)+(m)(-10m)=-2am-10m^2\\\\6(5-6a)-7(-8a-9)=(6)(5)+(6)(-6a)+(-7)(-8a)+(-7)(-9)\\=30-36a+56a+63=(-36a+56a)+(30+63)=20a+93\\\\-4(a-6b-8b-7a)-9b=-4(-6a-14b)-9b\\=(-4)(-6a)+(-4)(-14b)-9b=24a+56b-9b=24a+47b[/tex]