Odpowiedź:
[tex]x\leq -2[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Na początku używamy wzorów skróconego mnożenia:
[tex](2 - x)(x+2) \leq 1- (x+3)^{2}[/tex]
Następnie wprowadzamy nawias do równania kwadratowego:
[tex]4 - x^{2} \leq 1 - ( x^{2} +6x +9 )[/tex]
Skracamy [tex]x^{2}\\[/tex]
[tex]4 - x^{2} \leq 1 - x^{2} - 6x -9[/tex]
Redukujemy wyrażania:
[tex]4\leq 1-6x-9[/tex]
[tex]4\leq -8-6x[/tex]
[tex]6x\leq -8-4[/tex]
[tex]6x\leq -12[/tex]
otrzymujemy wynik:
[tex]x\leq -2[/tex]
W razie pytań pisz chętnie opowiem.