Odpowiedź :
x²+(2m-1)x+1=0
Żeby równanie kwadratowe posiadało jedno rozwiązanie: Δ=0
Δ=0
Δ=(2m-1)²-4·1·1=4m²-4m+1-4=4m²-4m-3
4m²-4m-3=0
Δm=(-4)²-4·4·(-3)=16+48=64
√Δm=√64=8
m₁=[tex]\frac{4-8}{8} =-\frac{1}{2}[/tex] lub m₂[tex]\frac{4+8}{8}=\frac{3}{2}[/tex]
Odp: Równanie kwadratowe x²+(2m-1)x+1=0 ma dokładnie jedno rozwiązanie dla m=[tex]-\frac{1}{2}[/tex] lub m=[tex]\frac{3}{2}[/tex].
Odpowiedź:
Najpierw musimy ustalić kiedy funkcja ma jedno rozwiązanie.
Funkcja ma jedno rozwiązanie kiedy delta = 0
wzór delty to [tex]b^{2} -4ac[/tex]
czyli [tex]b^{2} -4ac=0[/tex]
pod ten wzór podkładamy naszą funkcje czyli:
[tex](2m-1)^{2} -4[/tex] = 0
[tex](2m-1)^{2} =4\\2m-1=2\\2m=3\\m=\frac{3}{2}[/tex]albo [tex]2m-1=-2\\2m=-1\\m=-\frac{1}{2}[/tex]
Jeżeli podstawimy m pod naszą funkcje to:
[tex]x^{2} +(3-1)x+1=0\\x^{2} +2x+1=0\\delta=4-4\\delta=0\\[/tex]
Dalej nie liczę, ponieważ delta jest równa 0
albo:
[tex]x^{2} +(-1-1)x+1=0\\x^{2} -2x+1=0\\delta=4-4\\delta=0[/tex]
m ma dwa rozwiązania [tex]m=\frac{3}{2}[/tex] albo [tex]m=-\frac{1}{2}[/tex]