Rozwiąż równanie.

x-2\sqrt{x-2} =6



Odpowiedź :

podnoszę lewą i prawą stronę równania do potęgi 2

otrzymuję (x-2)^2 / (x - 2) =36                                                                     następnie mnożę obie strony przez   x -2 ,    

gdzie x - 2 [tex]\neq[/tex] 0 => x [tex]\neq[/tex] 2 (dziedzina równania)

otrzymuję (x-2)^2 = 36x - 72

x^2 - 40x + 76 = 0    , gdzie x [tex]\neq[/tex] 2

otrzymujemy: x1 = 2  oraz x2 = 38

odrzucamy x1  bo  2 ⊄ D

zatem

x = 38

Odpowiedź:

x = 38

Szczegółowe wyjaśnienie:

szczegóły w załaczniku

Zobacz obrazek Wieslaw102