pomoze ktos daje naj
Opuść nawiasy, a następnie zredukuj wyrazy podobne.



(10−3ab+b)−(2a−8+4b)







(2a3+6−4a)−(−4a+2a3−8)



Odpowiedź :

Odpowiedź:

(10 − 3ab + b) − (2a − 8 + 4b) = 10 - 3ab + b - 2a + 8 - 4b =

= -2a - 3b - 3ab + 18

(2a³ + 6 − 4a) − (−4a + 2a³ − 8) = 2a³ + 6 - 4a + 4a - 2a³ + 8 = 14

Szczegółowe wyjaśnienie:

Odpowiedź:

10-3ab+b-2a+8-4b

dodajemy do siebie liczby

18-3ab-3b-2a

(2a3+6-4a)-(-4a+2a3-8)

2a3+6-4a+4a-2a3+8

2a3 się skróci

4a daje 0

czyli

6+8

rozwiązanie to

14

Szczegółowe wyjaśnienie:

liczę na naj :))