Odpowiedź :
x-7y = 9
2x + y = 3
x = 9+7y
2(9+7y) + y = 3
x = 9 + 7y
18 + 15y = 3
x = 9 + 7y
15y = -15
x = 9+7y
y = -1
x = 9 -7
y = -1
x = 2
y = -1
rozwiazanie: (2,-1)
2x + y = 3
x = 9+7y
2(9+7y) + y = 3
x = 9 + 7y
18 + 15y = 3
x = 9 + 7y
15y = -15
x = 9+7y
y = -1
x = 9 -7
y = -1
x = 2
y = -1
rozwiazanie: (2,-1)
x - 7y = 9
2x + y = 3 |·7
x - 7y + 9
14x + 7y = 21
-------------------- +
15x = 20 /:2
x = 2
y = 3 - 2x = 3 - 2·2 = 3 - 4
y = -1
{x = 2
{y = -1
Rozwiązaniem układu równań o dwóch niewiadomych są współrzędne punktu przecięci się prostych o podanych równaniach. P = (2,-1)