Odpowiedź :
[tex]f(x)=\sqrt{x^4-2x^3+3x^2-4x+2}[/tex]
Wyrażenie pod pierwiastkiem musi być większe lub równe 0.
[tex]x^4-2x^3+3x^2-4x+2\geq 0\\x^4-2x^3+x^2+2x^2-4x+2\geq 0\\(x^2-x)^2+(\sqrt2x-\sqrt2)^2\geq 0[/tex]
Tu skorzystałem ze wzorów skróconego mnożenia na kwadrat różnicy.
Kwadrat liczby rzeczywistej jest zawsze nieujemny oraz suma liczb nieujemnych jest nieujemna, więc powyższe wyrażenie jest spełnione dla każdej liczby rzeczywistej.
Stąd
[tex]D_f=\mathbb{R}[/tex]
Odpowiedź:
f(x) = √(x⁴ - 2x³ + 3x²- 4x + 2)
założenie:
x⁴ - 2x³ + 3x²- 4x + 2 ≥ 0
x⁴ - 2x³ + 3x²- 4x + 2 = (x³ - x² + 2x - 2)(x - 1) = [x²(x - 1) + 2(x - 1)](x - 1) =
= (x - 1)(x²+ 2)(x - 1) = (x - 1)²(x² + 2)
(x - 1)²(x² + 2) ≥ 0
Ponieważ (x - 2)² ≥ 0 ∧ x² + 2 > 0 dla x ∈ R , więc Df : x ∈ R c.n.u