Odpowiedź :
a)
[tex]2(x-3)+3(4-x)=5[/tex]
- wymnażamy nawiasy po lewej stronie
[tex]2x-6+12-3x=5[/tex]
- redukuję wyrazy podobne, czyli dodaję i odejmuję liczby rzeczywiste oraz czynniki przy tych samych niewiadomych
[tex]-x+6=5[/tex]
-x się wzięło stąd, bo 2 - 3 to -1, jedynki nie zapisujemy
6 się wzięło stąd, że -6 + 12 = 12 - 6 = 6
- przerzucam wiadomą liczbę na prawą stronę ze zmianą znaku
[tex]-x=5-6\\\\-x=-1[/tex]
- dzielę obustronnie przez -1, bo taki czynnik stoi nam przy niewiadomej, którą chcemy obliczyć
[tex]\boxed{x=1}[/tex]
ANALOGICZNIE POSTĘPUJĘ Z KAŻDYM NASTĘPNYM PRZYKŁADEM
b)
[tex]3(x-4)-2(2x-5)=-4\\\\3x-12-4x+10=-4\\\\-x-2=-4\\\\-x=-4+2\\\\-x=-2 \ \ |:(-1)\\\\\boxed{x=2}[/tex]
c)
[tex]2(x+4)-5(x+3)=2\\\\2x+8-5x-15=2\\\\-3x-7=2\\\\-3x=2+7\\\\-3x=9 \ \ |:(-3)\\\\\boxed{x=-3}[/tex]
d)
[tex]-2(x+3)+4(2x+3)=-6\\\\-2x-6+8x+12=-6\\\\6x+6=-6\\\\6x=-6-6\\\\6x=-12 \ \ |:6\\\\\boxed{x=-2}[/tex]