Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Ćwiczenie 1
a)
x-y=6
x+y=8
Metoda przeciwnych współczynników więc któryś współczynnik przy x lub y musi mieć znak przeciwny niż w równaniu wyżej, w tym przypadku jest to spełnione przy y więc dochodzimy do "zsumowania"
2x=14
x=7
podstawiamy do któregokolwiek i wychodzi
y=1
b)
-x+3y=7
x+2y=3
w tym przypadku x ma znak przeciwny więc
5y=10
y=2 podstawiamy do któregokolwiek i wychodzi
x=(-1)
c)
3x-5y=1
2x+5y=9
tutaj y ma przeciwny znak
5x=10
x=2
podstawiamy do któregokolwiek i wychodzi
y=1