Odpowiedź :
16.
[tex]\sqrt{45} =\sqrt{9}[/tex] [tex]x[/tex] [tex]\sqrt{5}[/tex] = [tex]3\sqrt{5}[/tex]
[tex]\sqrt{80}[/tex] = [tex]\sqrt{16}[/tex] [tex]x[/tex] [tex]\sqrt{5}[/tex] = [tex]4\sqrt{5}[/tex]
[tex]3\sqrt{5} + 4\sqrt{5} = 7\sqrt{5}[/tex]
17.
a) [tex]\frac{2}{\sqrt{11} }[/tex] [tex]x[/tex] [tex]\frac{\sqrt{11} }{\sqrt{11} }[/tex] = [tex]\frac{2\sqrt{11} }{11}[/tex]
b) [tex]\frac{5}{\sqrt{10} }[/tex] [tex]x[/tex] [tex]\frac{\sqrt{10} }{\sqrt{10} }[/tex] = [tex]\frac{5\sqrt{10} }{10}[/tex]
c) [tex]\frac{24}{\sqrt{6} }[/tex] [tex]x[/tex] [tex]\frac{\sqrt{6} }{\sqrt{6} }[/tex] = [tex]\frac{24\sqrt{6} }{6} = 4\sqrt{6}[/tex]
d) [tex]\frac{7}{3\sqrt{7} }[/tex] [tex]x[/tex] [tex]\frac{\sqrt{7} }{\sqrt{7} }[/tex] = [tex]\frac{7\sqrt{7} }{3x7}[/tex] = [tex]\frac{7\sqrt{7} }{21}[/tex]
18.
Odp. B
dlatego że
[tex]\sqrt{9} = 3[/tex]
więc A = [tex]\frac{9}{3}[/tex] = 3 - liczba wymierna
C) [tex]6\sqrt{7} - 6\sqrt{7} = 0[/tex] - liczba wymierna
D) [tex]\frac{\sqrt{6} }{\sqrt{6} } = \frac{6}{6} =1[/tex] dlatego że [tex]\frac{\sqrt{6} }{\sqrt{6} }[/tex] [tex]x[/tex] [tex]\frac{\sqrt{6} }{\sqrt{6} }[/tex] = [tex]\frac{6}{6}[/tex] i 1 - liczba wymierna
liczby B nie da się przedstawić w postaci ułamka dwóch liczb całkowitych więc jest to liczba niewymierna.