Odpowiedź :
Odpowiedź:
zad 1
y = ax + b wzór funkcji liniowej w postaci kierunkowej
a - współczynnik kierunkowy prostej = tgα
b - wyraz wolny
α - kat nachylenia prostej do osi OX
a)
y = - x + 4
a = - 1
tgα = - 1
tgα = tg135°
α = 135°
b)
y = (√3/3)x - 7
a = √3/3
tgα = √3/3
tgα = tg30°
α = 30°
zad 2
y = (2 * Im- 1I - 8)x + m + 1
y₀ = (0 , - 2)
a - współczynnik kierunkowy = (2 * Im - 1I - 8 )
b - wyraz wolny = m - 1
y₀ = - b/a = - 2
- (m + 1)/(2 * Im - 1I - 8) = - 2
- (m + 1) = - 2(2* Im - 1I - 8) = - 4Im - 1I + 16
- (m + 1) - 16 = - 4Im - 1I
- 4Im - 1I = - (m + 1) + 16 | : 4
- Im - 1I = - (m + 1)/4 + 4
Im - 1I = (m + 1)/4 - 4
m - 1 = (m + 1)/4 - 4 ∨ m - 1 = - [(m + 1)/4 - 4]
4(m - 1) = (m + 1) - 16 ∨ 4(m - 1) = - (m + 1) + 16
4m - 4 = m + 1 - 16 ∨ 4m - 4 = - m - 1 + 16
4m - m = - 15 + 4 ∨ 4m + m = 15 + 4
3m = - 11 ∨ 5m = 19
m = - 11/3 ∨ m = 19/5
m = - 3 1/3 ∨ m = 3 4/5