1.Rozwiązaniem równanie 9-3(x+2)=3(x+5)jest liczba A.-2 B.-1 C.1 D.2

poczebuje szybko plis



Odpowiedź :

Odpowiedź:

9 - 3(x + 2) = 3(x + 5)

9 - 3x - 6 = 3x + 15

-3x - 3x = 15 - 9 + 6

-6x = 12 / : (-6)

x = -2 (Odp. A)

[tex]9 - 3(x + 2) = 3(x + 5) \\9 - 3x - 6 = 3x + 15 \\ - 6x = 15 + 6 - 9 \\ - 6x = 12 | \div (- 6) \\ x = - 2[/tex]

Najpierw należy opuścić nawiasy, czyli pomnożyć wszystko przez siebie. Następnie przenieść niewiadome na jedną stronę i wiadome na drugą stronę. Później obliczyć x czyli podzielić przez liczbę która stoi obok niewiadomej.

Myślę że pomogłem ;)