Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex](-3c+2d)(2c-6)[/tex] = [tex]6c^2+18c+4cd-12d[/tex]
[tex](-10x+3y)(5y-4)[/tex] = [tex]-50xy+40x+15y^2+12y[/tex]
[tex](9s-2t)(7t-8)[/tex] = [tex]63st-72s-14t^2+16t[/tex]
[tex](3x+5y)(2x+7y)[/tex] = [tex]6x^2+21xy+10xy+35x^2 = 6x^2+31xy+35x^2[/tex]
[tex](4m-3n)(5m-n) = 20m^2-4mn-15mn+3n^2=20m^2-19mn+3n^2[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Nawiasy należy wymnożyć zgodnie z regułą: (a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd
lub gdy w nawiasach pojawiają się minusy np.: (a+b)(c-d)=ac-ad+bc-bd
Wyrazy podobne to takie, które składają się z takich samych elementów tj. [liczba][niewiadoma] => [-50][xy]. W przykładzie 4 mamy 21xy+10xy = 31xy. Dlaczego? 21xy+10xy = (21+10x)xy = 31xy. Czyli należy sumować ze sobą o podobnych wyrazach tj [tex]x^2[/tex] tylko z [tex]x^2[/tex], x tylko z x a liczby tylko z liczbami.