Odpowiedź :
Odpowiedź:
b)
[górny łuk diagramu: pogrubione wpisujemy w kratkę diagramu]
-2ab² • 4a²b = - 8a³b³ wpisujemy w górną kratkę diagramu
- 8a³b³ • (- ab²) = 8a⁴b⁵ wpisujemy w prawą kratkę diagramu
-2ab² • x = 8a⁴b⁵ /:(-2ab²) [obie strony równania dzielimy przez /:(-2ab²)]
to x = 8a⁴b⁵ : ( -2ab²) = - 4a³b³ wpisujemy w dolną kratkę diagramu
Szczegółowe wyjaśnienie:
b)
[górny łuk diagramu: pogrubione wpisujemy w kratkę diagramu]
-2ab² • 4a²b = - 8a³b³ wpisujemy w górną kratkę diagramu
- 8a³b³ • (- ab²) = 8a⁴b⁵ wpisujemy w prawą kratkę diagramu
-2ab² • x = 8a⁴b⁵ /:(-2ab²) [obie strony równania dzielimy przez /:(-2ab²)]
to x = 8a⁴b⁵ : ( -2ab²) = - 4a³b³ wpisujemy w dolną kratkę diagramu