Odpowiedź:
1/2 x *(-4x²)= -2x³( wpisz w pierwszą kratkę u góry )
-2x³*3x= -6x^4 ( wpisz w kratkę niżej po prawej stronie)
Żeby obliczyć przezjaką liczbę należy pomnożyć 1/2x, żeby otrzymać
-6x^4, trzeba liczbą -6x^4 podzielić przez liczbą 1/2x
-6x^4 :1/2x= - 6x^4 *2x= -12x^3-12 ( tę liczbę należy wpisać do kratki na dole)
sprawdzamy:
-12 x^3*1/2x= -12x^4/2= - 6x^4
b) -2ab²*4a²b= -8 a³b³ ( wpisz u góry do kratki)
- 8 a³b³* (-ab²)= 8 a^4 b^5( wpisz w kratkę z boku po prawej stronie)
Teraz dzielimy 8a^4 b^5 : (-2 ab²)= -4 a³b³( to należy wpisać do kratki na dole.
sprawdzamy:
-4a³b³*(-2 ab²)= 8 a^4 b^5
Szczegółowe wyjaśnienie: