Odpowiedź:
siarczanu (VI) żelaza (II) z zasadą potasową
FeSO₄ + 2KOH → K₂SO₄ + Fe(OH)₂(strzałka w dół) f.cząsteczkowa
Fe²⁺ + SO₄²⁻ + 2K⁺ + 2OH⁻→2K⁺ + SO₄²⁻ + Fe(OH)₂(strzałka w dół)
f.jonowa (wykreśl po 2 stronach 2K⁺ oraz SO₄²⁻),wtedy zostanie
Fe²⁺ + 2OH⁻ → Fe(OH)₂ (strzałka w dół) f.jonowa skrócona
azotanu (V) ołowiu (II) z kwasem siarkowym (VI)
Pb(NO₃)₂ + H₂SO₄ →PbSO₄(strzałka w dół)+2HNO₃ f.cząsteczkowa
Pb²⁺+2NO₃⁻+2H⁺+SO₄²⁻→PbSO₄(strzałka w dół)+2H⁺+2NO₃⁻ f.jonowa (wykreśl po 2 stronach 2H⁺ oraz 2NO₃⁻),wtedy zostanie
Pb²⁺+SO₄²⁻→PbSO₄(strzałka w dół) f.jonowa skrócona