Rozwiązane

DAJE NEJ PLISS NA TERAZ
4. Po opuszczeniu nawiasów wyrażenie: - (2 - a2 + 4a) przyjmuje postać
A.- 2 - a2 + 4a B. 2 - a2 - 4a
C. - 2 + a2 - 4a D. 2+ a2 + 4a
5. Wyrażenie 2x(3x - 5) można zapisać w postaci

A.6x - 10 B. 6x2 - 5
C. 6x2 - 10x D. 6x - 10x
6. Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci, a następnie oblicz jego wartość
liczbową dla podanej wartości zmiennej.
(5x - 3)(2x + 2) - (x + 4)(3 - x) dla x = -1



Odpowiedź :

Magda

Odpowiedź:

[tex]4.\\\\-(2-a^2+4a)=-2+a^2-4a\\\\Odp.C\\\\\\5.\\\\2x(3x-5)=2x\cdot3x-2x\cdot5=6x^2-10x\\\\Odp.C\\\\\\6.\\\\(5x-3)(2x+2)-(x+4)(3-x)=10x^2+10x-6x-6-(3x-x^2+12-4x)=\\\\=10x^2+4x-6-3x+x^2-12+4x=11x^2+5x-18\\\\\\dla\ \ x=-1\\\\11x^2+5x-18=11\cdot(-1)^2+5\cdot(-1)-18=11\cdot1-5-18=11-23=-12[/tex]