Odpowiedź:
Wykonaj wskazane przekształcenie.
a)
9x = 4x + 2 |-4x
9x - 4x = 2 (odejmujemy 4x od obu stron równania)
5x = 2 /:5
x = 2/5
b)
2x = 8 - 6x |+6x (dodajemy 6x do obu stron równania)
2x + 6x = 8
8x = 8 /:8
x = 1
c)
4(x + 7) = -6 (po lewej stronie mnożymy sumę w nawiasie przez 4.)
4x + 28 = -6
4x = -6 - 28 /:4
x = -34/4 = -8 2/4 = -8 1/2
d)
7x = -8 (x + 6) ( po prawej stronie opuszczamy nawias- zmieniamy znak każdego wyrazu na przeciwny.)
7x = -8x - 48
7x + 8x = -48
15x = -48 /:15
x = -48/15 = -3 3/15 = -3 1/5
e)
x - 7 = 4
x = 4 + 7 = 11
e)
x-7 = 4|×3
3x - 21 = 12 (po co?)
3
(mnożymy obie strony równania przez 3.) ?
zad. 3 str. 78
ćwiczenia Uzupełnij rozwiązanie podanego równania.
a)
4x+5=2x-3|-5
4x+5-5=2x-3-5
4x = 2x - 8 |-2x
4x - 2x = -8
2x = -8 /:2
x = -4
b)
4x - 8 = 6 - 3x |+8
4x - 8 + 8 = 6 - 3x + 8
4x = -3x + 14 |+3x
4x+3x = 14
7x = 14 /:7
x = 2
Szczegółowe wyjaśnienie: