6. Wykonaj podane działania. a) Do sumy liczb a i b dodaj ich różnicę. b) Od sumy liczb a i b odejmij ich różnicę. c) Od różnicy liczb a i b odejmij sumę podwojonej liczby a i połowy liczby b. ​



Odpowiedź :

a)

[tex](a + b) + (a - b)[/tex]

b)

[tex](a + b) - (a - b)[/tex]

c)

[tex](a - b) - (2a + \frac{1}{2} b)[/tex]

Werl12

Odpowiedź:

a)

a+b - suma liczb a i b

a-b - różnica liczb a i b

(a+b)+(a-b) = a+b+a-b = 2a

b)

a+b - suma liczb a i b

a-b - różnica liczb a i b

(a+b)-(a-b) = a+b-a+b = 2b

c)

a-b - różnica liczb a i b

2a+0,5b - suma podwojonej liczby a i połowy liczby b

(a-b)-(2a+0,5b) = a-b-2a-0,5b = -a-1,5b

Mam nadzieję, że pomogłam :)