Odpowiedź :
Odpowiedź:
odp: a, x = 7
Szczegółowe wyjaśnienie:
przeczytaj jaka jest zależność pomiędzy trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego (środkowy jest średnią arytmetyczną wyrazów skrajnych) i oto proste równanie:
[tex]\frac{x-1}{2}[/tex] + [tex]\frac{5x - 1}{2}[/tex] = 2(x + 3) / · 2
x - 1 + 5x - 1 = 4x + 12
6x - 4x = 12 + 2
2x = 14
x = 7
Odpowiedź:
[tex]a=\frac{x-1}{2}\ \ ,\ \ b=x+3\ \ ,\ \ c=\frac{5x-1}{2}\\\\\frac{a+c}{2}=b\\\\\frac{x-1+(5x-1)}{2}=x+3\\\\\frac{x-1+5x-1}{2}=x+3\\\\\frac{6x-2}{2}=x+3\\\\3x-1=x+3\\\\3x-x=3+1\\\\2x=4\ \ /:2\\\\x=2\\\\Odp.b)[/tex]