W ciągu geometrycznym (an) wyraz a1=1 i suma S3=7.
Iloraz q tego ciągu jest równy:
A. -1/2
B. -2
C. 1/2
D. 2
(Prosiłbym o obliczenie a nie sam wynik)



Odpowiedź :

Odpowiedź:

Z rozwiązania wynika, że     q = - 3,   to   ciąg:   1,  - 3,   9.   S3 = 7  

lub    q = 2    to ciąg:   1,   2,   4.   S3 = 7.   Oba ciągi spełniają warunki zadania.

Odpowiedź: Z podanych  A B C D do wyboru:  

Iloraz q tego ciągu jest równy:   D. 2

Szczegółowe wyjaśnienie:

W ciągu geometrycznym każdy następny wyraz powstaje przez pomnożenie wyrazu poprzedniego przez stały iloraz q,

utworzymy kilka wyrazów ciągu:

a1 = a1

a2 = (a1)•q

a3 = (a1)•q•q = (a1)•q²

a4 = (a1)•q²•q = (a1)•q³

a5 = (a1)•q³•q = (a1)•q⁴,   - z tych kilku wyrazów ciągu można już

__________________  zauważyć zależność na ogólny wyraz ciągu:

an = (a1)•q^(n-1),    (an = a1 razy q do potęgi (n-1)  - a z tej zależności na  an możemy sobie ułożyć równania (układ równań) czytając treść zadania.

Dane: a1 = 1,  S3 = 7;   Obliczyć:  Iloraz  q.

Ze wzoru na wyraz ogólny ciągu  an mamy: an = (a1)•q^(n-1)       to

a1 = a1,   a2 = a1q,   a3 = a1q²     to    a1 = 1,   a2 = 1•q,   a3 = 1•q²    to

S3 = 1 + q + q² = 7   to     q² + q + 1 - 7 = 0     to   q² + q - 6 = 0,

Rozwiązujemy równanie kwadratowe    q = (- b ∓ √Δ)/2a

to   wyróżnik  Δ = b² - 4ac = 1² + 24 = 25    to   Δ = 25 = 5    to  

q1 = (- 1 - 5)/2  = - 3,     q2 = (- 1 +5)/2  = 2     to  

S3 = 1 + q + q² = 1 - 3 + ( - 3)² = - 2 + 9 = 7    to   q = - 3  

S3 =  1 + 2 + 2² = 3 + 4 = 7     to         q = 2

Z rozwiązania wynika, że     q = - 3,   to   ciąg:   1,  - 3,   9.   S3 = 7  

lub    q = 2    to ciąg:   1,   2,   4.   S3 = 7.   Oba ciągi spełniają warunki zadania.

Odpowiedź: Z podanych  A B C D do wyboru:  

Iloraz q tego ciągu jest równy:   D. 2