Odpowiedź :
Odpowiedź:
wzór ogólny ciągu: an = 2a(n-1) + 1 = 1, 3, 7, 15, 31, 63, 127, 255, 511, ..., an
gdzie an, a(n - 1) oznacza a ze znaczkiem n, a ze znaczkiem n - 1.
Każdy następny wyraz powstaje przez pomnożenie wyrazu poprzedniego przez 2 i dodanie do tego iloczynu liczby 1.
Szczegółowe wyjaśnienie: ∙
a1 = 1 = 1
a2 = 3 = 1∙2 + 1 = 2(a1) + 1
a3 = 7 = 3∙2 + 1 = 2(a2) + 1
a4 = 15 = 7∙2 + 1 = 2(a3) + 1
a5 = 31 = 15∙2 + 1 = 2(a4) + 1
a6 = 63 = 31∙2 + 1 = 2(a5) + 1
________________________
wzór ogólny ciągu: an = 2a(n-1) + 1 = 1, 3, 7, 15, 31, 63, 127, 255, 511, ..., an
gdzie an, a(n - 1) oznacza a ze znaczkiem n, a ze znaczkiem n - 1.
Każdy następny wyraz powstaje przez pomnożenie wyrazu poprzedniego przez 2 i dodanie do tego iloczynu liczby 1.