Ciąg (-3, x, -1) jest ciągiem geometrycznym. Oblicz x.

Proszę o dokładne obliczenia i tłumaczenie skąd sie co bierze



Odpowiedź :

Odpowiedź:

Wzór na ciąg geometryczny: aₓ₊₁ = aₓ * q (przy czym x jest liczbą całkowitą większą od 0)

a₁ = -3

a₃ = -1

a₂ = a₁ * q = a₃ / q  ==> -3 * q = -1 / q

Mnożymy obustronnie przez q i otrzymujemy

-3 * q^2 = -1 // dzielimy obustronnie przez 3

q^2 = [tex]\frac{1}{3}[/tex]

q = [tex]\sqrt{\frac{1}{3} }[/tex]

q = [tex]\frac{\sqrt{3} }{3}[/tex]  lub q = -[tex]\frac{\sqrt{3} }{3}[/tex]

W takim razie:

x = -3 *   [tex]\frac{\sqrt{3} }{3}[/tex] = - [tex]\sqrt{3}[/tex] lub x = -3 *  -[tex]\frac{\sqrt{3} }{3}[/tex] = [tex]\sqrt{3}[/tex]

Odpowiedź:
x = √3 lub x = -√3

Szczegółowe wyjaśnienie:
Ciąg (- 3, x ,- 1) jest geometryczny

Oznaczam kolejne wyrazy ciągu:
a1 = - 3
a2 = x
a3 = - 1

Korzystam z zależności pomiędzy kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego:
(a2)² = a1 * a3

Podstawiam dane do wzoru i wyznaczam wartość x :
x² = (-3 ) * ( - 1)
x² = 3
x = √3
lub :
x = - √3