Odpowiedź :
Odpowiedź:
x = 2, y = -2
Szczegółowe wyjaśnienie:
Z drugiego równania liczymy:
x = 2x + 2y + 2 / przenosimy
-2y - 2 = 2x - x / redukcja
-2y - 2 = x
Podstawiamy do pierwszego równania za x
(2 · (-2y -2) - y ) : 3 = (3 · (-2y - 2) + y) : 2 / wymnażamy nawias
(-4y - 4 - y) : 3 = (-6y - 6 + y) : 2 / · 6
2 · (-5y - 4) = 3 · (-5y - 6) wymnażamy nawias
-10y - 8 = - 15y - 18 przenosimy
-8 + 18 = - 15y + 10y
10 = - 5y / : -5
y = -2
x = -2y - 2
x = -2 · (-2) -2
x = 4 - 2
x = 2
Jeżeli coś jest niezrozumiałe, to napisz.
Odpowiedź:
(2x-y):3=(3x+y):2 /*6
x=2(x+y+1)
2(2x-y)=3(3x+y)
x=2x+2y+2
4x-2y=9x+3y
x-2x=2y+2
4x-9x=3y+2y
-x=2y+2
-5x=5y
x=-2y-2
-5*(-2y-2)=5y
10y+10=5y
10y-5y=-10
5y=-10 /:5
y=-2
x=-2*(-2)-2
x=4-2
x=2
x=2
y=-2
Szczegółowe wyjaśnienie: