Odpowiedź:
[tex]\frac{-18x+3y+2}{9} = -2x+\frac{1}{3} y + \frac{2}{9}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
ponieważ wszystkie liczby mają wspólny mianownik (9), to możesz je rozdzielić i potraktować jako dodawanie (sumę)
[tex]\frac{-18x+3y+2}{9} = \frac{-18x}{9} + \frac{3y}{9} + \frac{2}{9} \\\\[/tex]
patrzymy które ułamki można skrócić
[tex]\frac{-18x}{9} = -2x[/tex]
[tex]\frac{3y}{9} = \frac{1}{3} y[/tex]
końcowe skrócenie
[tex]\frac{-18x+3y+2}{9} = \frac{-18x}{9} + \frac{3y}{9} + \frac{2}{9} = -2x+\frac{1}{3} y + \frac{2}{9}[/tex]