Odpowiedź :
Odpowiedź:
zad 3
f(x)= (3m - 1)x + 2
a - współczynnik kierunkowy = 3m - 1
a < 0 - funkcja malejąca
a = 0 - funkcja stała
a> 0 - funkcja rosnąca
3m- 1<0
3m < 1
m < 1/3
m ∈ (- ∞ , 1/3 ) - funkcja malejąca
3m - 1 = 0
3m = 1
m = 1/3 - funkcja stała
3m - 1 > 0
3m > 1
m > 1/3
m ∈ ( 1/3 , ∞ ) - funkcja rosnąca
zad 4
f(x) = 2x+ b , x₀ = - 1/4
x₀ = - b/a = - b/2
- b/2 = - 1/4
- 4b = - 2
4b = 2
b = 2/4= 1/2
zad 7
y = - 1/3x + 2 , A = ( 6 , - 1 )
a₁ = - 1/3 , b₁ = 2
Warunek równoległości prostych
a₁ = a₂
y = - 1/3x + b₂ ,A = ( 6 , - 1 )
- 1 = - 1/3 * 6 + b₂
- 1 = - 2 + b₂
b₂ = - 1 + 2 = 1
y = - 1/3x + 1 prosta równoległa i przechodząca przez punkt A
Odpowiedź:
Z tego warunku wynika, że:
- Dla α ∈ (0, 90º) ⇒ tg α > 0 to funkcja y = f(x) jest rosnąca
dla 3m - 1 > 0 ⇒ 3m > 1 /:3 ⇒ m > 1/3 to:
Odpowiedź: Dla m > 1/3 funkcja y = f(x) = (3m - 1)x + 2 jest rosnąca.
- Dla α ∈ (90º, 180º) ⇒ tg α < 0 to funkcja y = f(x) jest malejąca
dla 3m - 1 < 0 ⇒ 3m < 1 /:3 ⇒ m < 1/3 to:
Odpowiedź: Dla m < 1/3 funkcja y = f(x) = (3m - 1)x + 2 jest malejąca.
- Dla α = 0º ⇒ tg α = 0 to funkcja y = f(x) jest stała
dla 3m - 1 = 0 ⇒ 3m = 1 /:3 ⇒ m = 1/3 to:
Odpowiedź: Dla m = 1/3 funkcja y = f(x) = (3m - 1)x + 2 jest stała.
Prosta jest wtedy równoległa do osi 0x o równaniu y = f(x) = 2
Szczegółowe wyjaśnienie:
Dla jakich wartości m funkcja f(x) = (3m - 1)x + 2 jest rosnąca, malejąca, stała?
Jest to równanie prostej w postaci kierunkowej, gdzie współczynnik kierunkowy prostej (3m - 1) = tg α jest równy tangensowi kąta nachylania α do dodatniego kierunku osi 0x+.
Z tego warunku wynika, że:
- Dla α ∈ (0, 90º) ⇒ tg α > 0 to funkcja y = f(x) jest rosnąca
dla 3m - 1 > 0 ⇒ 3m > 1 /:3 ⇒ m > 1/3 to:
Odpowiedź: Dla m > 1/3 funkcja y = f(x) = (3m - 1)x + 2 jest rosnąca.
- Dla α ∈ (90º, 180º) ⇒ tg α < 0 to funkcja y = f(x) jest malejąca
dla 3m - 1 < 0 ⇒ 3m < 1 /:3 ⇒ m < 1/3 to:
Odpowiedź: Dla m < 1/3 funkcja y = f(x) = (3m - 1)x + 2 jest malejąca.
- Dla α = 0º ⇒ tg α = 0 to funkcja y = f(x) jest stała
dla 3m - 1 = 0 ⇒ 3m = 1 /:3 ⇒ m = 1/3 to:
Odpowiedź: Dla m = 1/3 funkcja y = f(x) = (3m - 1)x + 2 jest stała.
Prosta jest wtedy równoległa do osi 0x o równaniu y = f(x) = 2