Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
[2²-√2¼×(-1⅓)²]÷(-⅓)³=[2²-√9/4×16/9]÷(-1/27)=[4-3/2×16/9]÷(-1/27)=[4-8/3]÷(-1/27)=1 1/3×(-27)=-36 - 100%
-36×0,08=-2,88 - 8%
Natomiast jeżeli tam na końcu zamiast (-⅓)³ jest ta sama wartość, ale bez minusa to:
[2²-√2¼×(-1⅓)²]÷(⅓)³=[4-3/2×16/9]÷1/27=[4-2⅔]÷1/27=1⅓÷1/27=4/3×27=36 - 100%
36×0,08=2,88 - 8%
(Wiem, że można było usunąć minusa po prostu, ale ja wolę więcej obliczeń.)
[tex](2^{2} - \sqrt{2\frac{1}{4} }*(-1\frac{1}{3} )^{2} ) : (\frac{1}{3} )^{3}=\\ (4 - \sqrt{\frac{9}{4} }*(1\frac{1}{3} )^{2} ) : (\frac{1}{27} )=\\ (4 - \frac{3}{2}*(1\frac{1}{3} )^{2} ) * 27=\\ (4 - \frac{3*(1\frac{1}{3} )^{2} }{2} ) * 27=\\ (4 - \frac{3*(\frac{4}{3} )^{2} }{2} ) * 27=\\ (4 - \frac{3*\frac{16}{9} }{2} ) * 27=\\ (4 - \frac{\frac{16}{3} }{2} ) * 27=\\ (4 - \frac{8}{3} ) * 27=\\\frac{4}{3} * 27=\\4*9=\\36[/tex]
36 to 100%
36 : 100= 0,36
1% to 0,36
0,36 * 8 = 2,88
8% to 2,88